Биолози са открили в кората на мозъка при хора и пойни птици специална група

...
Биолози са открили в кората на мозъка при хора и пойни птици специална група
Коментари Харесай

Еврика! Откриха уникални клетки в мозъка

Биолози са открили в кората на мозъка при хора и пойни птици специална група кафези, които създават сигнали, няколко десетки пъти по-бързо от всички останали неврони, съобщи пресслужбата на Орегонския университет по опазване на здравето и просвета в (OHSU).

Въпросните клетки помагат на птиците да учат нови песни, а на хората - да употребяват оръдия на труда, обясняват учените.
" Тези кафези са от решаващо значение за координацията и осъществяването на най-трудните дейности. Представете си пианистите - те би трябвало да мислят и работят толкоз бързо, че когато извършват музикални творби, са принудени непрекъснато да разчитат на механичните действия и движения, които са практикували по време на образование ", споделя професор Клаудио Мело от изследователския екип.

Мело и сътрудниците му са създали откритието в хода на опити, в които са се пробвали да разкрият механизми, помагащи на зебровите амадини - дребни пойни птици от фамилията на чинките, да научават нови мелодии.

Експерименти, като тези, съгласно доста учени, са извънредно значими за разбирането как е зародил друго комплицирано средство за другарство с роднини - човешката тирада. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР